[...] Podobno spożywał od 10.000 do 12.000 kalorii dziennie w 9 posiłkach. Pomimo tak ogromnej ilości jedzenia miał względnie niski poziom tkanki tłuszczowej. Podnosił niewyobrażalne ciężary, chociaż jego rekordy nie są udokumentowane. Zapewne część z nich jest marketingową fikcją. Wyciskanie nogami 20 x 920 kg [...]
[...] cukrzycy typu 2, ze spożywaniem niezdrowej żywności. Podsumowanie Jak widzisz, spożywanie żywności typu fast food może nie tylko sprawić, że wzrośnie Twoja waga i poziom tkanki tłuszczowej. Konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze, bowiem żywność ta wpływa negatywnie na Twoją florę bakteryjną, a ta z kolei ma kontrolę nad wieloma aspektami [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
[...] odpowiednia forma. Jest to odpowiedni poziom odwodnienia i uwidocznienia mięśni. Proces ten wymaga trudnej manipulacji różnymi czynnikami fizjologicznymi. Odpowiedni poziom tkanki tłuszczowej, spożycie odpowiedniej ilości płynów czy elektrolitów. Może to bardzo obciążać organizm. Ujawniono więcej szczegółów na temat tego, co wydarzyło się [...]
[...] najczęściej zależy na jędrnej, szczupłej i zdrowej sylwetce, rzadko kiedy jednak przykładają wagę do większych mięśni. A co z Paniami, których celem nie jest pozbycie się tkanki tłuszczowej lub już należą do grona tych bardziej szczupłych? Czy szczupła kobieta powinna sięgać po suplementy? Nie mogę żadną miarą odpowiedzieć w sposób [...]
[...] bo cukier to w 50% glukoza i w 50% fruktoza, więc mamy w pakiecie wszystko, czego powinniśmy unikać. Ponadto chciałbym zwrócić uwagę, iż były to osoby mające zaledwie ~15% tkanki tłuszczowej. Biorąc pod uwagę, iż przeciętny mężczyzna może mieć 20%-25%, a kobieta nawet 30%-35% tłuszczu, w ich przypadku jakakolwiek dawka glukozy, fruktozy lub ich [...]
[...] zmniejszenie stężenia krążącej interleukiny 6 (IL-6) po zastosowaniu białka serwatkowego. Czy redukcja masy ciała obniża stan zapalny? Tak, w szczególności pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Przeprowadzono kilka badań u osób otyłych oraz u otyłych pacjentów z hiperinsulinemią (podwyższonym stężeniem insuliny), cukrzycą lub reumatoidalnym [...]
[...] pozbycie się 2,81 kg tłuszczu w grupie białka i 1,62 kg w grupie węglowodanów. Osoby lepiej reagujące na deficyt energetyczny przy suplementacji białkiem straciły 3,63 kg tkanki tłuszczowej, przy podawaniu węglowodanów 2,11 kg. W grupie białka stracono 1,07 kg mięśni, w grupie kontrolnej 125% więcej, czyli 2,41 kg. Z tego wynika, iż białko [...]
[...] ma wzrost stężenia testosteronu, gdyż każdy raczej powinien to wiedzieć. Poprzez rozmaite mechanizmy testosteron funkcjonuje jako prohormon, regulując przyrost mięśni i tkanki tłuszczowej (np. dzięki estradiolowi i dihydrotestosteronowi). O wiele ciekawsze jest oddziaływanie na ustrój prolaktyny. Jej nadmiar wywołuje: hipogonadyzm, problemy [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
[...] Możesz również wykorzystać crossfit jako uzupełnienie treningu fitness na siłowni zamiast klasycznych aerobów. Jest to znacznie skuteczniejsze połączenie przy redukcji tkanki tłuszczowej. Jakie pozytywy niesie wykonywanie treningu crossfit? każdy dzień treningowy może mieć inne ćwiczenia zwiększa siłę, sprawność, kondycję oraz wytrzymałość [...]
[...] daje wrażenia równie szybko odczuwalne, tutaj warto wymienić zwłaszcza: wzrost tempa regeneracji potreningowej zmniejszone bóle mięśniowe (DOMS-y) większą wytrzymałość mięśniową zmniejszone odczucie trudności wysiłku jak i te długotrwałe takie jak: wzrost tempa przyrostu masy mięśniowej przyrost siły wspomaganie utraty tkanki tłuszczowej
[...] utraty minerałów kostnych w szyjce kości udowej i zwiększyły wskaźnik wytrzymałości na zginanie kości u kobiet po menopauzie w porównaniu z placebo. Kreatyna a redukcja tkanki tłuszczowej Niedawny przegląd systematyczny i metaanaliza dziewiętnastu badań z udziałem 609 osób w wieku powyżej 50 lat wykazały, że połączenie suplementacji kreatyną [...]
[...] poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, redukcji tkanki tłuszczowej. Referencje: Ferreira G.A. i in. Does caffeine ingestion before a short-term sprint interval training promote body fat loss? [...]
Niektórzy uważają, że trening podczas upału może przynieść wiele korzyści, zwłaszcza w zakresie utraty tkanki tłuszczowej. Niekoniecznie jest to prawda. Trening termiczny to — najprościej mówiąc — trening, w którym wykorzystuje się ciepło do zwiększenia wydajności, na przykład jako element aklimatyzacji sportowca do warunków wysokich temperatur, [...]
Góra-dół jest jednym z uniwersalnych rodzajów treningu, który można zastosować w okresie budowania masy mięśniowej, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Niemniej należy pamiętać, że łatwo go zepsuć np. przeładowując sesję objętościowo.
[...] W komórkach ciała peptydy kolagenowe inicjują złożone procesy biologiczne, które stymulują produkcję macierzy zewnątrzkomórkowej, czyli kluczowego elementu strukturalnego tkanki łącznej. Kolagen jest podstawowym białkiem budulcowym organizmu i tworzy człowieka zarówno od zewnątrz, jak i wewnątrz. Wchodzi w skład nie tylko włosów czy skóry, ale [...]
[...] przekształcania w ATP. ATP to uniwersalna jednostka energii, wykorzystywana przez komórki w całym ciele. Co ciekawe, karnitynę ceni się nie tylko za jej działanie w obrębie tkanki tłuszczowej, ale również w mózgu. Źródła: Chauhan, O. P., Archana, B. S., Singh, A., Raju, P. S., & Bawa, A. S. (2014). A refreshing beverage from mature coconut [...]
[...] plecy z charakterystycznym rysunkiem, niestety delikatne fałdki skóry w odcinku lędźwiowym, pośladki ładne ale … małe i słabo wytrenowane, dużo tkanki tłuszczowej i wody w obrębie bioder i górnej części ud… Znów narażę się trenerowi (nie wiem kto to) - brak ostatniego szlifu, słaby tonus mięśni, miękkie ciało, [...]